Акустично или дигитално пиано (кийборд)? Какво да си купим?

Купувайки музикален инструмент не се страхувайте, че сте загубили пари. Винаги можете да продадете стария и да си купите по-нов и по-голям.

Когато решим да учим да свирим на пиано, първият въпрос, който застава пред нас е какъв инструмент да си купим.

Преди време беше лесно – имаше само акустично пиано. Но с появата на дигителните клавишни инструменти, които ще срещнем с най-различни имена като йоника, синтезатор, кийборд, дигитално пиано, фендер пиано и др., изборът става труден. Тук няма да говорим за отделните марки, тъй като и при акустичните пиана те са достатъчно много.

И така – какво да си купим?

Зависи отчасти от това, какъв инструмент искаме, но трябва да си зададем въпроса и за какво го искаме. Ако държим да се научим да свирим на пиано, то трябва да си купим акустично пиано. Това е инструментът, който разрешава на добрия изпълнител цяла гама от динамики, щрихи, нюанси на тона. Това е инструментът, с който можем да постигнем ярка изразителност и детайлно извайване на желания звук. Клавиатурата на пианото, благодарение на сложния и прецизен механизъм ни дава тази възможност. Затова акустичното пиано продължава да държи своите позиции, въпреки нашествието на неговите дигитални братя.

Акустичното пиано

От друга страна акустичното пиано е така да се каже силов инструмент. То оказва съпротива, изисква по-силен или по-лек натиск. При музицирането участва цялата мускулатура на човека от краката до главата.

Дигиталното пиано

Дигиталното пиано, така накратко ще наречем другия, електронния вариант, е много по-леко за свирене. Много инструменти имат динамична клавиатура, което означава, че тя реагира на силата на натиска, но всички са по-леки от акустичното пиано. Въпреки наличието на динамична клавиатура, все още не е достигнато съвършенството на тона и исказа, който се постига на акустичното пиано посредством допира и натиска върху клавиатурата.

Пианото като втори инструмент

За всички учащи с друг инструмент – флейта, цигулка, кларинет и т.н., както и за певците, може би по-подходящият вариант в днешно време е кийборда или дигиталното пиано. То заема по-малко място, може да се вади и прибира и има огромни синтезаторни възможности. Тези музиканти учат задължително пиано, солфеж и редица други теоретични дисиплини, за които е необходимо клавишен инструмент.

Предимства на дигиталното пиано

Какви са предимствата на дигиталния вариант. Това е един чудесен избор, ако искаме да се научим да свирим на пиано за свое удовлетворение, както и да правим песни и съпроводи. Отдавна броя на тембрите и ритмите надхвърли първоначалната цифра 100. Това са инструменти с много богати възможности за комбинации както на съвремени стилове, така и на по-стари стилове. Може да изсвирим цяло инструментално произведение или песен с интродукция, интермедии и заключение. Има възможности за съпровод както се казва с един пръст, което дава възможност и на начинаещите музиканти да получат бързи и удовлетворителни резултати. Тези инструменти имат богати набори от демо песни и произведения, като има възможност да се изключи звука на едната ръка и да остане да звучи другата, за да може да се упражнява отделно всяка ръка. Имат вградени секвенсери, с които можем да запишем музика с наслагване на няколко писти, която да изнесем на компютър. Имат възможност за усилване на звука, чрез включване към музикална уредба.

И така. След като сте решили първия въпрос – дигитален или акустичен инструмент ще си купите, нека да поставим втория:

Какъв да бъде.

За акустичното пиано можем да изредим доста марки, но общо взето зависи от това с какви средства разполагаме. Можем да помислим и за варианта втора ръка. Много пиана стоят по къщите на хората и никой никога не е свирил на тях, или се е свирило само няколко години. За акустичното пиано е много важно, колко е било използвано, заради механизма му. И така, някой е купил за своето дете или внуче пиано, но то е променило интересите си, или даже въобще не е проявило интерес. Такъв инструмент може да се окаже много ценен и на много изгодна цена. Хората искат да им се отвори място, писнало им е тази “мебел” да стои години без употреба и на всичкото отгоре трябва да й бършат праха. Но искам да ви предупредя. Никога не купувайте пиано, без да се посъветвате със специалист. Помолете някой познат, който разбира или учителя по пиано да дойде и да го види. Може да се сдобиете с инструмент, който има някакъв дефект. И не е необходимо да ви го пробутат. Много често самите продавачи не знаят, че инструмента не е перфектен. Те самите не са специалисти и знаят колкото вас.

Пиано или роял?

Колкото до това – пиано или роял? Ако имате достатъчно място в хола и искате да придадете стил, защо не, един малък роял, четвъртинка ще стои много добре. Ако обаче живеете в нормално жилище, купете си обикновено пиано. Разликите с рояла са много малки. Роялът е инструмент за концерти. Има по-бляскъв и силен звук, което не е необходимо за домашното музициране. А нека да помислим и за съседите.

Ако сте решили да купувате дигитален инструмент, то нека той да е поне с 5 октави. Какво означава това като начало не е необходимо да знаете. Този, който продава знае какво е. Най-добре е да е с 9 октави и да има динамична клавиатура. Вие вече знаете това какво означава. Нека да има вграден секвенсер. И колкото повече възможности има инструмента, толкова по-добре.

Нов инструмент или втора ръка?

Аз няма да препоръчвам марка, тъй като са много. Появяват се добри интрументи и от нови производители. Един добър инструмент може да струва доста, но хубав може да се намери отново втора ръка. Много наши музиканти свирят извън страната през летния сезон и наесен продават, за да могат да си купят по-съвременни инструменти. Така че, може да се намери много хубав, марков инструмент на прилична цена. При електронните ниструменти няма малко или много повреден. Те или свирят или не.

Добре е отново да го купите след консултация със специалист. Освен това го огледайте да няма механична повреда или да не е заливан с течност.

Да инвестирате или не?

Купувайки музикален инструмент не се страхувайте, че сте загубили пари. Винаги можете да продадете стария и да си купите по-нов и по-голям.

Предполагам, че статията ми е била полезна и е отговорила на част от въпросите, които си задавате. Какъвто и интструмент да си купите, щом имате желание, музиката ще ви донесе много моменти на радост и удовлетворение, както на вас, така и на вашето семейство и приятели. Желая ви много щастливи музикални моменти.

Related: Научи се сам да свириш “Една българска роза” на пиано

След като сте направили своя избор идва ред на музицирането. Необходимо е да изберете учител или школа. Един от вариантите е да потърсите помощ от нашия сайт. Повече за това, какво предлага вижте в статията:

Related: Как да се науча да свиря и пея сам?

Ирина Димитрова

Беше ли тази статия полезна за вас?

Зареждане ... Зареждане ...

2 коментара към “Акустично или дигитално пиано (кийборд)? Какво да си купим?”

Вашият коментар