“Морски звездички” 2019 – Пресконференция

Вчера, 17.09.2019 г.  от 15 часа в НЧ „П.Р.Славейков 1928“  гр. Варна се проведе Пресконференция по повод предстоящият Международен конкурс за вокално изкуство „Морски звездички“. Конференцията бе водена от Директорът на НЧ „П. Р. Славейков 1928“ гр. Варна, г-жа Мая Друмева.

Конкурсът:

Конкурсът е проява на читалището и след прекъсване по финансови причини се възобновява тази година. В интерес на истината конкурсът има много добро изградено име сред певци и вокални педагози и беше очакван с нетърпение. За щастие тази година предстои неговото провеждане, което се съпътства и с други прояви.

За участие в конкурса са заявили около 90 участника от градове от цялата старана. Има и международно участие на представители от Украйна и Румъния. Участниците са на възраст от 5 до 25 години.

Какво ново?

Директорът на конкурса г-жа Атанаска Липчева подробно обясни програмата на конкурса, новите въведения с цел децата да се чувстват по-комфортно и по-спокойни.

Участниците ще се обявяват само по име, без да се дава информация за школата и вокалния педагог, за да не се повлияе на преценката на журито, което ще оценява само конкретното представяне на певците. Ще се гласува явно в края на възрастовата група с оценки до точност от 0.25 от точките.

Морски звездички” – Партньор на “Славянски базар”

По време на конкурса ще бъдат посочени и избрани участници за конкурса „Славянски базар“ във Витебске – Беларус, партньор на „Морски звездички“. Квотата е не повече от 3 участника.

Журито:

Председател: Мими Иванова – поп певица и вокален педагог.

Членове: – Дамян Попов – поп изпълнител и автор на хитови български песни.
– Георги Янков – поп изпълнител и вокален педагог.
– Александър Андреев – председател на Съюза на артистите във Варна, носител на златна значка на кмета на Варна за принос в културното развитие на град Варна.
– Вокален педагог, избран чрез жребий в деня на конкурса, който ще се тегли от 13.15 ч.

Журиращият вокален педагог:

За да се спази безпристрастния стил на оценяване, участниците възпитаници на този вокален педагог няма да получат оценки от него, а като негова оценка ще се счита средната аритметична оценка от другите членове на журито.

Ред на изява на участниците:

Песните ще се пеят в два дни, като първият конкурсен ден участниците от всички групи и категории ще се представят с  българска песен, а втория ден – с песен по избор. Първа група ще пеят само една песен задължително детска.  Всички ще получат грамоти за участие, а за класиралите се – дипломи и награди. Най-голямата награда „Гран При“ е статуетка, анторски проект на художника Росен Германов.

Конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Обшина Варна чрез фонд „Култура“.

Програмата:

Откриването на конкурса е на 21.09.2019 г. от 13.30 ч. в Концертната зала на читалището, но преди това от 10 ч. ще се проведе „Сцена на нашите таланти“ пред входа, където участниците могат да се изявят.

По време на втория конкурсен ден от 9.00 ч. ще се проведе среща-дискусия с жури и вокални педагози на тема „Критерии за оценка при вокалното и сценичното изпълнение“.

На Гала концерта от 18.00 ч, ще се представят на сцената получилите първа награда, след което ще се обявят наградените. След закриването на конкурса ще има почерпка за изпълнителите.

На добър час на организаторите на конкурса, участниците и вокалните педагози.

Ирина Димитрова

Вашият коментар