Как да се науча да свиря и пея сам?

Нашата цел е да ви бъдем полезни

Мислили ли сте си понякога, задавал ли сте си тези въпроси:

Мога ли да се науча да свиря (да пея)?

Музикален ли съм?

Мога ли да се науча да свиря (пея) по ноти?

И отговорът може би е бил “Да, обаче…”:

  • Нямам време
  • Нямам учител
  • Нямам пари
  • Не знам дали имам музикален слух
  • Свободен съм само вечер (в събота или неделя)
  • Твърде съм стар и може би още нещо, като извинение.

Сайтът „Аз уча музика“ се стреми да отговори и да помогне на тези, който имат желание обаче….. (довършват изречението с някой от по-горните отговори)

Мога ли да се науча да свиря (пея)

На въпросите – мога ли да се науча да свиря (пея), дали съм музикален има доста подробен отговор в статията:

Става ли от мен музикант?

Мога ли да се науча да музицирам по ноти сам?

На въпроса: „Мога ли да се науча да музицирам по ноти сам?“ също може да се намери отговор в сайта под формата на видеокурсовете по Елементарна теория на музиката. Издадени са първите две части от курса и се подготвя третата част.

Елементарна теория на музиката 1 част

Елементарна теория на музиката 2 част

Въпреки че е възможно човек сам да се научи да свири и пее по ноти, най-добрия въриант е това да става под ръководството на специалист. Тъй като музикалната материя е доста и си има свои тънкости. Музикантите изучават музикални дисциплини в продължение на 18 – 20 години, преди да започнат работа.

Предстои да бъде записан Курс по солфеж, както и редица уроци тип самоучител, но дотогава винаги може да заявите урок или консултация онлайн или на място.

Нямам време

Ето и отговора на другия въпрос – Имам ли време? Самоподготовката по курсовете и записаните уроци може да става в удобно за вас време, а ако имате електронен инструмент, може да се забавлявате учейки и през нощта, на слушалки.

Нямам учител, живея на място отдалечено от големите градове.

Това e удобството на онлайн уроците. Необходимо е само да имате интернет. Връзката и урока могат да се осъществят и чрез телефон или таблет, ако не разполагате с компютър. По този начин и най-отдалеченото място не може да бъде пречка във вашите музикални изяви.

Ако решите да заявите урок, то той също би могъл да бъде разположен в удобно време.

Нямам пари

По този въпрос ще ви препоръчам страницата: Изтегли безплатно. Условието да ползвате безплатните материали на сайта е да сте регистриран потребител, което може да направите в самия сайт или ТУК. Регистрацията е безплатна и не ви задължава с покупка. След като се регистрирате името на страницата вече е: Безплатни уроци и ноти.

Много модерно стана да се гледат клипчета в You Tube, показващи как се свири една или друга популярна песен. Доста хора на различна възраст се забавляват по този начин учейки и след това учудват своите познати и приятели с новите си умения. За целта сайтът „Аз Уча Музика“  предлага подобни видеоуроци записани с виртуално пиано, като някои от тях са безплатни, а други може да се закупят в магазина на сайта.

Ако не намирате никъде любимата песен, но много искате да се научите да я свирете, може да поръчате виртуален урок, който да ви бъде направен лично за вас.

Аз уча музика

Твърде съм стар

На това възражение ще отговоря само с факт от живота на бележит композитор. Игор Стравински, когато е бил на 42 години, вече известен по цял свят, решава да започне да учи да свири на пиано, защото не му харесва, как пианистите свирят неговите произведения. Той искал да бъдат изпълнени така, както според него трябва да бъдат изпълнени. Как мислите – дали той си е задавал въпросът за това дали е стар или не или просто е действал?

Погледнете обявите на учителите по музика – давам уроци по, например пиано, за деца от 5 до 105 години. Какво би трябвало да ви говори това?

И още един пример. Моят дядо почина на 84 години.Той беше човек от нашето време – учеше през целия си живот. За удивление на майка ми – неговата снаха на 80 годишна възраст той реши, че иска да си припомни френски език, който е знаел като млад и да се научи да свири на кавал. Тъй като беше нотно грамотен, защото по професия беше свещеник, той отиде на уроци по кавал и няколко месеца по-късно, след като му показаха основните техники на свирене, той се зае сам със своето музикално развитие в тази област. Отиде в градската библиотека, намери народни песни и всеки ден се упражняваше, като доста често ме викаше да ми изсвири някоя нова песен. По това време нямаше копирни машини и всички песни дядо ми преписваше на ръка, за да ги занесе в къщи и да се упражнява. Та ето отговорът на въпросите – Не съм ли стар и Откъде да намеря пари?

Не знам дали имам музикален слух?

Чували ли сте, че за музикално образование се приемат деца и ученици след проверка на музикалните способности на кандидатите? Наистина, понякога музикалността се „отключва“ след известно време, но има начини да се провери, дали даден човек има слух или не. Разработени са методики, които се използват отдавна. Нали никой не иска да приеме ученик, който впоследствие се оказва „музикален инвалид“ и да се чуди какво да го прави. Нито да го изгони, нито да го обучава!!!

Ако искате да проверите своята музикалност и способност за занимания с музика, сайтът „Аз уча музика“ предлага: Диагностика на музикалните способности и заложби.

Ноти

В сайта „Аз уча музика“може да намерите авторски ноти и аранжименти. Може да поръчате да ви се направи аранжимент на песен или да ви се композира музика към стихотворение или  към спектакъл.

Музика в училище

Може да потърсите консултация със специалист или да заявите урок, може да поръчате изработка на определена тема, свързана с музиката или някой от следните предмети: пиано, пеене, солфеж, хармония, теория на музиката, музикални форми, дирижиране, сценично поведение, микрофонна техника и др.

Допълнителни знания за музиката

В блога на сайта „Аз уча музика“ ще намерите знания за музиката, новини, съвети, оферти и предложения. Абонирайте се за бюлетина, за да бъдете в течение с новостите.

Надяваме се да ви бъдем полезни

Надяваме се да ви бъдем полезни. Ако имате въпроси и предложения, не се колебайте да се свържете с нас чрез формата за контакт или по телефона. Нашата цел е вие да бъдете доволни и да се почуствате добре с наша помощ.

Ирина Димитрова

2 коментара към “Как да се науча да свиря и пея сам?”

Вашият коментар